MINDEN, AMI MOZI

For Your Consideration

For Your Consideration

OSCAR2020: A jelöltek... szerintem

2020. január 13. - Katona Andor

Kik lesznek a 2020-as Oscar jelöltjei?

Pár óra múlva kihirdetik az idei Oscar-díjátadás jelöltjeit. Mivel már tudjuk, kik kapták a Golden Globe- és a Critics' Choice-szobrokat, valamint megvannak a BAFTA és a céhes díjak jelölési listái is, így elég pontos képünk van arról, kiknek a nevét olvashtaják fel ma délután a mozi legfontosabb elismerése kapcsán. Persze meglepetések mindig vannak, de azért megpróbálom a lehető legprecízebben és legkevésbé elfogultan megtippelni, hogy kik lesznek a 2020-as gála jelöltjei...

450_1000.jpeg

És mindannyian nagyon szurkoljunk! Hiszen az Akik maradtak egy hajszálra van az Oscar-jelöléstől, ami ismét hatalmas elismerés lenne Magyarországnak. 

LEGJOBB FILM:

Ebben a kategóriában nemcsak azt lehet megtippelni, kik lesznek a jelöltek, de az is kérdés, hányan lesznek. Ugyanis 2010 óta már az az Akadémia szabálya, hogy minimum 5 - maximum 10 nomináltat hirdetnek a fődíjért folyó versenyben (ez attól függ, hány film szerzi meg a jelöléshez szükséges kvótát). Általában 8-9 jelölt szokott lenni, de bízzunk abban, hogy idén tíz film is kiharcolja ezt a megtisztelő címet (ugyanis bőven vannak erre méltó alkotások).

A díjátadószezon eddigi alakulását látva az nem kérdés, hogy a Volt egyszer egy... Hollywood, Az ír, a koreai Élősködők, a Golden Globe-győztes 1917, a meglepetés-kedvenc Joker és a Netflix keserédes válási drámája, a Házassági történet ott lesz a jelöltek között. De szintén készíthetik a szmokingjaikat és estélyi ruháikat a Jojo Nyuszi alkotói is, ami a Torontói Filmfesztivál közönségdíja óta visszafogottan, de azért stabilan teljesít a díjszezonban. Későn mutatták be, így nem tudta bebetonozni helyét, de azért jelölésre számíthat a Kisasszonyok legújabb, az Oscar-jelölt Greta Gerwig által rendezett adaptációja is. A történet innentől válik igazán érdekessé, ugyanis sokan számítanak arra, hogy a közönség kedvence, a zseniális Az aszfalt királyai is nominált lesz ebben a kategóriában, ez viszont leszűkíti a kiadó helyek számát egyre (ha tíz jelölttel számolunk), amiért olyan filmek versenyeznek, mint a titkos favorit Tőrbe ejtve, a női metoo dráma, a Botrány, a meglepően szórakoztató A két pápa, vagy éppen a kritikuskedvenc, bájos független film, a The Farewell. És akkor még nem beszéltem a kritikusi díjak legnagyobb meglepetéséről, Adam Sandler Csiszolatlan gyémántjáról vagy Eddie Murphy sokak által imádott filmjéről, a Dolemite a nevemről. Bárhogyan is alakul, lesznek filmek, amikért fájni fog az ember szíve, hogy lemaradtak, de azért íme a tippjeim (hiszek abban, hogy 10 jelölt lesz):

1. Volt egyszer egy... Hollywood (Once Upon a Time in... Hollywood)
2. Az ír (The Irishman)
3. Élősködők (Parasite)
4. 1917
5. Joker
6. Házassági történet (Marriage Story)
7. Jojo Nyuszi (Jojo Rabbit)
8. Kisasszonyok (Little Women)
9. Az aszfalt királyai (Ford v Ferrari)
10. Tőrbe ejtve (Knives Out)

Épphogy lemarad: A két pápa (The Two Popes)
Meglepetést okozhat: Csiszolatlan gyémánt (Uncut Gems)

 

LEGJOBB RENDEZÉS:

Innentől kezdve az legalább biztos, hogy öt jelölttel számolhatunk minden kategóriában. A rendezők helyzetét azonban ez csak még jobban megnehezíti, hiszen nem mindennapi mezőny gyűlt össze idén Oscar kegyeiért küzdve. A legendák sorát Martin Scorsese és Quentin Tarantino mellett a Golden Globe-ot bezsebelő Sam Mendes erősíti. Mellettük egyetlen jelölés tűnik biztosnak, a koreai Bong Joon Ho mellőzése kisebb csoda (és megrendítő sokk) lenne, viszont innentől óriási a küzdelem az egyetlen kiadó helyért. Sokáig úgy tűnt, hogy ennek a sorsa a való életben boldog szerelmespárként élő, a díjszezonban viszont komoly riválisként szereplő Noah Baumbach és Greta Gerwig között fog eldőlni (utóbbi az egyetlen potenciális női jelölt, ami sokat érhet mostanában), de a Golden Globe után a BAFTA is a Joker mesterét, Todd Phillipset nominálta helyettük, a legjobb előrejelzőnek számító Rendezők Céhe pedig a Jojo Nyuszi új-zélandi alkotója, Taika Waititi nevét dobta be a kalapba. Nincs könnyű dolgunk, de azt mondom:

1. Quentin Tarantino - Volt egyszer egy... Hollywood
2. Martin Scorsese - Az ír
3. Bong Joon Ho - Élősködők 
4. Sam Mendes - 1917
5. Greta Gerwig - Kisasszonyok

Épphogy lemarad: Todd Phillips (Joker)
Meglepetést okozhat: Taika Waititi (Jojo Nyuszi)

 

LEGJOBB FÉRFI FŐSZEREPLŐ:

Ez az alapból nagyon zsúfolt kategória ahelyett, hogy letisztult volna mára, csak még kiszámíthatlanabbá vált. Páran veszítettek erejükből az elmúlt hetekben (Robert DeNiro vagy Antonio Banderas), mások viszont a korai tippeket meghazudtolva nagyon sokat erősödtek (Taron Egerton és Adam Sandler). Az biztos, hogy Joaquin Phoenix, Adam Driver és Leonardo DiCaprio biztonságban érezhetik magukat, de innentől elég nyílt a verseny a kiadó helyekért. Vajon az Oscar hajlandó megbocsátani Adam Sandlernek és Eddie Murphy-nek múltbeli, néha pusztító filmes munkáik után, vagy bezárja előttük a dicsőség kapuját? Ez az egyik nagy kérdése a mai napnak. 

1. Joaquin Phoenix - Joker
2. Adam Driver - Házassági történet
3. Leonardo DiCaprio - Volt egyszer egy... Hollywood 
4. Taron Egerton - Rocketman
5. Antonio Banderas - Fájdalom és dicsőség

Épphogy lemarad: Jonathan Pryce (A két pápa) és Eddie Murphy (Dolemite a nevem)
Meglepetést okozhat: Adam Sandler (Csiszolatlan gyémánt) vagy Christian Bale (Az aszfalt királyai)

 

LEGJOBB NŐI FŐSZEREPLŐ:

A férfiakkal ellentétben a női főszereplők kategóriája kevésbé zsúfolt, akár könnyen megtippelhetőnek is tűnhetne. Azonban a BAFTA teljesen fehér jelölt listáját, és az ezutáni heves kifakadást látva könnyen lehet, hogy az Akadémia itt fogja megoldani a diverzitás kérdésének problematikáját, és ezzel kicsit megkavarja a várható jelöltek listáját. Renee Zellweger, Scarlett Johansson és Charlize Theron azonban így is biztonságban érezhetik magukat. Saoirse Ronan és az amúgy ázsiai gyökerekkel rendelkező Awkwafina (úgy tűnik, ez ide nem elég színes) azonban izgulhatnak.

1. Renee Zellweger - Judy
2. Scarlett Johansson - Házassági történet
3. Charlize Theron - Botrány
4. Saoirse Ronan - Kisasszonyok
5. Cynthia Erivo - Harriet

Épphogy lemarad: Awkwafina (The Farewell
Meglepetést okozhat: Lupita Nyong'o (Mi

 

LEGJOBB FÉRFI MELLÉKSZEREPLŐ:

Ha a férfi főszereplők mezőnye igazi sztárparádénak tűnik, akkor itt a kategória, amiben nincs olyan név, akit ne ismernének azok, akik legalább évente egyszer voltak moziban az elmúlt 30 évben (vagy többen). Ritkán sorakozik fel négy Oscar-díjas színészlegenda (Al Pacino, Joe Pesci, Tom Hanks, Anthony Hopkins) és egy Oscart végre színészként is megérdemlő szupersztár, Brad Pitt ugyanabban az évben ugyanazért a díjért. Idén ez megtörténhet, és az Akadémiának szerintem nem lesz szíve elrontani ezt a listát.

1. Brad Pitt - Volt egyszer egy... Hollywood
2. Al Pacino - Az ír
3. Joe Pesci - Az ír
4. Tom Hanks - Egy kivételes barát
5. Anthony Hopkins - A két pápa

Épphogy lemarad: Willem Dafoe (A világítótorony
Meglepetést okozhat: Song Kang Ho (Élősködők

 

LEGJOBB NŐI MELLÉKSZEREPLŐ:

A női mellékszereplői mezőny elég zavarosan alakult az idei díjszezonban, nem nagyon volt egyetértés az eddigi díjátadók jelölt listáin. Pontosabban teljes egyetértés nem volt. Az biztos, hogy Laura Dern megszerzi harmadik Oscar-jelölését (és talán első szobrát is), és elég valószínű, hogy Jennifer Lopez is odabiggyeztheti neve elé az Oscar-jelölt szókapcsolatot (bár a BAFTA nem így gondolja, de amúgy nagyon megérdemelné). Mellettük Margot Robbie tűnik biztos indulónak, aki két alakítással is versenybe száll ebben a kategóriában (és akit a BAFTA mindkettőért jelölt is), illetve jó esély kínálkozik arra, hogy az eddig minden alkalommal méltatlanul mellőzött Scarlett Johannsont duplán kompenzálják (a főszereplői jelölése mellett). De ezek már elég bizonytalan felvetések, ahogy az is, rajtuk kívül ki jöhet még szóba ma délután a jelöltek kihirdetésekor.

1. Laura Dern - Házassági történet
2. Margot Robbie - Botrány
3. Jennifer Lopez - A Wall Street pillangói
4. Scarlett Johansson - Jojo Nyuszi
5. Florence Pugh - Kisasszonyok

Épphogy lemarad: Annette Bening (The Report) és Kathy Bates (Richard Jewell balladája)
Meglepetést okozhat: Zhao Shuzhen (The Farewell) vagy Nicole Kidman (Botrány

 

LEGJOBB EREDETI FORGATÓKÖNYV:

1. Volt egyszer egy... Hollywood (Quentin Tarantino)
2. Házassági történet (Noah Baumbach)
3. Élősködők (Bong Joon Ho és Jin Won Han)
4. Tőrbe ejtve (Rian Johnson)
5. Fájdalom és dicsőség (Pedro Almodovar)

Épphogy lemarad: The Farewell (Lulu Wang) és 1917 (Sam Mendes és Krysty Wilson-Cairns)
Meglepetést okozhat: Éretlenségi (Susanna Fogel, Emily Halpern, Sarah Haskins és Katie Silberman)

 

LEGJOBB ADAPTÁLT FORGATÓKÖNYV:

1. Az ír (Steven Zaillian)
2. A két pápa (Anthony McCarten)
3. Jojo Nyuszi (Taika Waititi)
4. Kisasszonyok (Greta Gerwig)
5. Joker (Todd Phillips és Scott Silver)

Épphogy lemarad: A Beautiful Day in the Neighborhood (Micah Fitzerman-Blue és Noah Harpster)
Meglepetést okozhat: Dark Waters (Matthew Michael Carnahan és Mario Correa)

 

LEGJOBB NEMZETKÖZI FILM:

1. Élősködők (Dél-Kórea)
2. Fájdalom és dicsőség (Spanyolország)
3. Les Miserables (Franciaország)
4. Atlantics (Szenegál)
5. Honeyland (Macedónia)

Épphogy lemarad: Corpus Christi (Lengyelország)
Meglepetést okozhat: Akik maradtak (Magyarország)       HAJRÁ!!!!!!!!!!!!!

 

LEGJOBB ANIMÁCIÓS FILM:

1. Toy Story 4
2. Jégvarázs 2 (Frozen 2)
3. Így neveld a sárkányodat 3 (How tor Train Your Dragon: The Hidden World)
4. A hiányzó láncszem (Missing Link)
5. Keresem a testem (I Lost My Body)

Épphogy lemarad: Klaus
Meglepetést okozhat: Weathering with You

 

LEGJOBB DOKUMENTUMFILM:

1. American Factory
2. Apollo 11
3. For Sama
4. Honeyland
5. The Cave

Épphogy lemarad: One Child Nation
Meglepetést okozhat: Maiden

 

LEGJOBB VÁGÁS:

1. Az ír (Thelma Schoonmaker)
2. Volt egyszer egy... Hollywood (Fred Raskin)
3. Az aszfalt királyai (Andrew Buckland és Michael McCusker)
4. Joker (Jeff Groth)
5. 1917 (Lee Smith)

Épphogy lemarad: Házassági történet (Jennifer Lame)
Meglepetést okozhat: Élősködők (Jinmo Yang)

 

LEGJOBB OPERATŐRI MUNKA:

1. 1917 (Roger Deakins)
2. Volt egyszer egy... Hollywood (Robert Richardson)
3. Az ír (Rodrigo Prieto)
4. Joker (Lawrence Sher)
5. A világítótorony (Jarin Blaschke)

Épphogy lemarad: Az aszfalt királyai (Phedon Papamichael)
Meglepetést okozhat: Élősködők (Kyung-pyo Hong)

 

LEGJOBB JELMEZ:

1. Volt egyszer egy... Hollywood (Arianne Phillips)
2. Kisasszonyok (Jacqueline Durran)
3. Az ír (Christopher Peterson és Sandy Powell)
4. Dolemite a nevem (Ruth E. Carter)
5. Judy (Jany Temime)

Épphogy lemarad: Jojo Nyuszi (Mayes C. Rubeo) és Rocketman (Julian Day)
Meglepetést okozhat: Downton Abbey (Anna Robbins)

 

LEGJOBB SMINK ÉS HAJ:

1. Botrány
2. Joker
3. Judy
4. Rocketman
5. Volt egyszer egy... Hollywood

Épphogy lemarad: 1917
Meglepetést okozhat: Demóna: A sötétség úrnője

 

LEGJOBB PRODUKCIÓS DIZÁJN (DÍSZLET):

1. Volt egyszer egy... Hollywood (Nancy Haigh és Barbara Ling)
2. 1917 (Dennis Gassner és Lee Sandeles)
3. Az ír (Regina Graves és Bob Shaw)
4. Jojo Nyuszi (Ra Vincent)
5. Élősködők (Lee Ha-jun)

Épphogy lemarad: Kisasszonyok (Jess Gonchor és Claire Kaufman) 
Meglepetést okozhat: Joker (Mark Friedberg)

 

LEGJOBB EREDETI FILMZENE:

1. Joker (Hildur Gudnadottir)
2. 1917 (Thomas Newman)
3. Kisasszonyok (Alexandre Desplat)
4. Házassági történet (Randy Newman)
5. Star Wars: Skywalker kora (John Williams)

Épphogy lemarad: Jojo Nyuszi (Michael Giacchino) 
Meglepetést okozhat: Fájdalom és dicsőség (Alberto Iglesias)

 

LEGJOBB EREDETI FILMBETÉTDAL:

1. Rocketman (I'm Gonna Love Me Again; Elton John és Bernie Taupin)
2. Jégvarázs 2 (Into the Unknown; Robert Lopez és Kristen-Anders Lopez)
3. Harriet (Stand Up; Joshua Brian Campbell és Cynthia Erivo)
4. Wild Rose (Glasgow-No Place Like Home; Caitlyn Smith, Mary Steenburgen és Kate York)
5. Az oroszlánkirály (Spirit; Labrinth, Ilya Salmanzadeh és Beyonce)

Épphogy lemarad: Áttörés (I'm Standing with You; Diane Warren
Meglepetést okozhat: Élősködők (A Glass of Soju; Jaeil Jung és Bong Joon Ho)

 

LEGJOBB HANGVÁGÁS:

1. 1917
2. Az aszfalt királyai
3. Star Wars: Skywalker kora
4. Bosszúállók: Végjáték
5. Rocketman

Épphogy lemarad: Volt egyszer egy... Hollywood
Meglepetést okozhat: Joker

 

LEGJOBB HANGKEVERÉS:

1. 1917
2. Az aszfalt királyai
3. Star Wars: Skywalker kora
4. Volt egyszer egy... Hollywood
5. Rocketman

Épphogy lemarad: Joker
Meglepetést okozhat: Ad Astra

 

LEGJOBB VIZUÁLIS EFFEKTEK:

1. Bosszúállók: Végjáték
2. Az oroszlánkirály
3. Star Wars: Skywalker kora
4. 1917
5. Az ír

Épphogy lemarad: Alita: A harc angyala
Meglepetést okozhat: Macskák

A bejegyzés trackback címe:

https://foryourconsideration.blog.hu/api/trackback/id/tr9515406466

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása