MINDEN, AMI MOZI

For Your Consideration

For Your Consideration

GoldenGlobe2019: A tévés jelöltek

Az újoncok kiütötték A szolgálólány meséjét

2018. december 09. - Katona Andor

MEGLEPETÉSEK ÉS SOKKOLÓ HIÁNYZÓK

golden-globe-nominations-2019.jpgA Golden Globe különlegessége, hogy a mozis kategóriák mellett a televíziózás legjobbjait is elismeri. Idén érdekesség, hogy nem az HBO vezeti a jelöltlistát, hanem az amerikai FX csatorna, a különböző műfajokat tekintve pedig a minisorozatok vitték a prímet, az American Crime Story új évada, a The Assassination of Gianni Versace négy jelöléssel vezeti a mezőnyt, de nem maradt le tőle sokkal az A Very English Scandal és a Sharp Objects sem (3-3 jelöléssel). Két díjesélyes minisorozatról azonban teljesen megfeledkezett a HFPA: sem a Maniac (hiába Emma Stone és Jonah Hill), sem a The Little Drummer Girl nem tudott jelölést szerezni.

A drámasorozatok között az újoncok kiütötték a This Is Ust (0 jelölés), a The Handmaid's Tale-t (két színészi jelöléssel vigasztalódhat) és a Westworldöt is (az HBO így lemaradt a topkategóriáról). 42 éve volt utoljára olyan, hogy a legjobb drámasorozat díjára öt olyan széria jelölt, amiket soha korábban nem jelöltek ebben a kaztegóriában. A régimotorosokat a The Americans képviseli, ami erősen búcsúzik a Golden Globe-tól, hiszen öt korábbi évadával összesen nem kapott ennyi jelölést, mint idén, számszerint hármat. Ugyanennyi nominációval mutatkozott be az egyik erős újonc, a Homecoming is, de érdemes lesz odafigyelni a Killing Eve-re, ami első évadával két nagyon fontos jelölést szerzett (egyet a gála háziasszonyának, Sandra Ohnak köszönhetően). 

2019-golden-globes.jpg

A vígjátékoksorozatoknál is az újoncok dominálnak. A Barry és a The Kominsky Method is 3-3 jelöléssel robbant be a gálára, de velük még egyelőre próbálja tartani a lépést a tavalyi bajnok, a The Marvelous Mrs. Maisel szintén ennyi nominációval. A lista nagy vesztese az Atlanta, ami egyedül Donald Glover révén képviselteti magát a gálán. 

Szupersztárokból a tévés részleg miatt sem lesz hiány a Golden Globe-on, hiszen olyan csillagok jelöltek és lesznek ott emiatt valószínűleg a vörös szőnyegen, mint Julia Roberts, Amy Adams, Laura Dern, Penélope Cruz, Antonio Banderas, Michael Douglas, Hugh Grant vagy Jim Carrey

 

LEGJOBB SOROZAT - DRÁMA

beab69f06d8151dd43aa6410ab17a5d2.jpgThe Americans (Foglalkozásuk: amerikai; FX)
Bodyguard (Netflix)
Homecoming (amazon)
Killing Eve (Megszállottak vidala; BBC America)
Pose (FX)

Saját tippjeim: 3/5 
Értékelés: Hatalmas meglepetés, hogy a Golden Globe korábbi kedvenceinek, a The Handmaid's Tale-nek és a This Is Usnak nem jutott hely a legjobb öt között (a Game of Thrones aktuális évad hiányában nem nevezhetett). Négy újonc sorozat viszont bekerült (amiből a Bodyguard számomra óriási meglepetés), velük a fantasztikus The Americans próbálja meg felvenni a kesztyűt búcsúzó, hatodik évadával (a sorozatot eddig soha nem jelölték erre a díjra). 

 

LEGJOBB NŐI FŐSZEREPLŐ - DRÁMASOROZAT

homecoming.jpgCaitriona Balfe - Outlander 
Elisabeth Moss - The Handmaid's Tale
Sandra Oh - Killing Eve
Julia Roberts - Homecoming
Keri Russell - The Americans

Saját tippjeim: 4/5 
Értékelés: Úgy tűnik, hogy a HFPA nem tud ráunni az Outlander sorozatra, pontosabban annak hősnőjére, aki zsinórban negyedszer is jelölt lett a Golden Globe-on (talán most a legnagyobb meglepetés, hogy itt van). Ide legalább befért a The Handmaid's Tale sztárja, a csodálatos Elisabeth Moss is. A kategória nagy vesztese viszont a korábbi győztes Robin Wright, aki hiába vette át Kevin Spacey menesztése után az abszolút főszerepet, és az elnöki posztot is a House of Cards utolsó évadában, ez is kevés volt ahhoz, hogy ismét jelölt lehessen. Egyébként Balfe-t leszámítva mindenki nyert már Arany Glóbuszt, az örökkedvenc Julia Roberts hármat is, és most jelölték kilencedik alkalommal. 

 

LEGJOBB FÉRFI FŐSZEREPLŐ - DRÁMASOROZAT

6d5ea446a35a596d8da48c3dd52040ac.jpegJason Bateman - Ozark 
Stephan James - Homecoming
Richard Madden - Bodyguard
Billy Porter - Pose
Matthew Rhys - The Americans

Saját tippjeim: 2/5 
Értékelés: Ebben a kategóriában tippeltem a legrosszabbul. Az újonc Stephan James (ő a főszereplője az If Beale Street Could Talk című mozifilmnek is) és az alakításáért másodszor jelölt Matthew Rhys még bejött, de a többiek felbukkanására nem számítottam. A korábbi győztes Jason Bateman zsinórban másodszor lett jelölt az Ozark főszerepével (bár magát a sorozatot nem annyira szerette a HFPA), a Trónok harca egykori sztárja, Richard Madden és a Pose című sorozat főszereplője(?), Billy Porter pedig a semmiből bukkantak fel, és ütötték ki a This Is Us közönségkedvenc főhőseit, Sterling K. Brownt és Milo Ventimigliát. 

 

LEGJOBB SOROZAT - VÍGJÁTÉK/MUSICAL

the-marvelous-mrs-maisel-season-2-trailer-poster-released-1.jpgBarry (HBO)
The Good Place (Netflix)
Kidding (Showtime)
The Kominsky Method (Netflix)
The Marvelous Mrs. Maisel (amazon)

Saját tippjeim: 3/5 
Értékelés: A lista legnagyobb meglepetése, hogy az aktuális top vígjátéksorozat, az Atlanta lemaradt a jelölésről. Azt pedig már megszokhattuk a Golden Globe-tól, hogy mindenre rávetik magukat, ami friss és ropogós. A meglepően eredeti és vicces Barry, a Jim Carrey miatt felkapott Kidding és a Michael Douglas miatt népszerű The Kominsky Method újoncként juthat fel a csúcsra, bár ehhez azért lesz egy-két szava a tavalyi bajnoknak, a varázslatos, női stand-upos sorozatnak, a The Marvelous Mrs. Maiselnek. 

 

LEGJOBB NŐI FŐSZEREPLŐ - VÍGJÁTÉKSOROZAT

murphy.jpgKristen Bell - The Good Place
Candice Bergen - Murphy Brown
Alison Brie - GLOW
Rachel Brosnahan - The Marvelous Mrs. Maisel
Debra Messing - Will & Grace

Saját tippjeim: 2/5 
Értékelés: Nem tudom, mennyire örül Candice Bergen immár tizenharmadik Golden Globe-jelölésének, ugyanis a legendás színésznő neve régen annyiszor előkerült a Golden Globe- és az Emmy-gálákon (amikor kultikus sorozata, a Murphy Brown a '80-as évek végétől tíz éven át képernyőn volt), hogy Bergen az ötödik Emmy-díja után maga utasított vissza minden további jelölést ezért a szerepért. A CBS azonban húsz év szünet után idén feltámasztotta régi sikerszériáját, és bár én nem számoltam vele, de a színésznőt most sem hagyták le a Golden Globe-jelöltlistáról. Hasonló múltja van a HFPA-val Debra Messingnek is, a '90-es évek végén indult kultsorozat, a Will & Grace, anno hat jelölést hozott a színésznőnek, és bár a széria feltámasztásával Messing tavaly még lemaradt az újabb nominációról, de 2019-ben visszatérhet a gálára. Amúgy ez a sikerszéria 30. Golden Globe-jelölése, és eddig ebből egyiket sem(!) tudták díjra váltani. Hogy ez így is maradjon, arról próbál gondoskodni a tavalyi bajnok Rachel Brosnahan, a zsinórban másodszor jelölt Alison Brie és az elsőbálozó Kristen Bell (na meg Candice Bergen). 

 

LEGJOBB FÉRFI FŐSZEREPLŐ - VÍGJÁTÉKSOROZAT

180907-kidding-jim-carrey.jpgSacha Baron Cohen - Who Is America?
Jim Carrey - Kidding
Michael Douglas - The Kominsky Method
Donald Glover - Atlanta
Bill Hader - Barry

Saját tippjeim: 4/5 
Értékelés: Kellemes meglepetés a listán, hogy a mesterien polgárpukkasztó Sacha Baron Cohen politikailag is jelentős munkáját elismerte a HFPA. Mellette két kétszeres Golden Globe-díjas legenda száll harcba az arany szoborért: Jim Carrey és Michael Douglas (neki még életműdíja is van a HFPA-tól). Donald Glover a kategória korábbi bajnokaként, Bill Hader pedig Emmy-győztes újocnként nehezítheti meg jelölttársai dolgát. 

 

LEGJOBB MINISOROZAT/TÉVÉFILM

mv5bzdk2nzy1mgqtyta2ms00zdcxlwjimzytnwrmmgu3zjq0ytfjxkeyxkfqcgdeqxvymtmxodk2otu_v1_sy1000_sx675_al.jpgThe Alienist (TNT)
The Assassination of Gianni Versace: American Crime Story (FX)
Escape at Dannemora (Showtime)
Sharp Objects (Éles tárgyak, HBO)
A Very English Scandal (amazon)

Saját tippjeim: 3/5 
Értékelés: Számomra egyetlen igazi meglepetése van a listának, a The Alienist című minisorozat, aminek felbukkanására jómagam nem számítottam, illetve arra sem, hogy egyetlen tévéfilm sem tud bekerülni a jelöltek közé (a The Tale című HBO-mozinak azért jó esélye volt). A tévés mezőnyt amúgy az American Crime Story új évada vezeti négy nominációval, de komoly kihívója akadt az HBO újabb izgalmas, női sorozatában, a Sharp Objectsben.

 

LEGJOBB NŐI FŐSZEREPLŐ - MINISOROZAT/TÉVÉFILM

patricia-arquette-showtime-825x580.jpgAmy Adams - Sharp Objects
Patricia Arquette - Escape at Dannemora
Connie Britton - Dirty John
Laura Dern - The Tale
Regina King - Seven Seconds

Saját tippjeim: 3/5 
Értékelés: A Golden Globe egyértelművé tette, hogy nem rajongott a Maniac című minisorozatért, így még annak női főszereplőjét, Emma Stone-t is lehagyta a jelöltek listájáról (a mozifilmeknél kárpótolták), pedig vele összejött volna az a filmtörténeti ritkaság, hogy ugyanaz a három színésznő ugyanazon a gálán két kategóriában is összecsap egymással. Így a kétszer díjazott Amy Adams és a háromszoros Emmy-bajnok Regina King második körös csatája lett a kategória (a filmes mellékszereplők között is ők az esélyesek), de azért érdemes odafigyelni a gáláról tavaly is díjjal távozó, négyszeres győztes Laura Dernre és a látványos átalakuláson átesett Patricia Arquette-re is. 

 

LEGJOBB FÉRFI FŐSZEREPLŐ - MINISOROZAT/TÉVÉFILM

darren-criss1.pngAntonio Banderas - Genius
Daniel Brühl - The Alienist
Darren Criss - The Assassination of Gianni Versace: American Crime Story
Benedict Cumberbatch - Patrick Melrose
Hugh Grant - A Very English Scandal

Saját tippjeim: 3/5 
Értékelés: A Picasso bőrébe bújt Antonio Banderas és a neve hangzása ellenére szintén spanyol születésű Daniel Brühl felbukkanása mindenképpen meglepetés a listán, a többiek viszont hozták a papírformát. A friss Emmy-győztes, Darren Criss legnagyobb kihívója a homoszexualitással megvádolt, '60-as évekbeli brit politikust alakító Hugh Grant lehet, aki 24 év után nyerhet ismét Golden Globe-díjat. 

 

LEGJOBB NŐI MELLÉKSZEREPLŐ - SOROZAT/MINISOROZAT/TÉVÉFILM

westworld_206_main.jpgAlex Borstein - The Marvelous Mrs. Maisel
Patricia Clarkson - Sharp Objects
Penélope Cruz - The Assassination of Gianni Versace: American Crime Story
Thandie Newton - Westworld
Yvonne Strahovski - The Handmaid's Tale

Saját tippjeim: 5/5 
Értékelés: Az egyetlen tévés kategória, amiben mind az öt jelöltet eltaláltam. Nagyon izgalmas ötös jött össze egy Oscar-díjassal (Penélope Cruz), egy Oscar-jelölttel (Patricia Clarkson), két friss Emmy-díjas alaktással (Alex Borstein és Thandie Newton) valamint egy Emmy-jelölt újonccal (Yvonne Strahovski). 

 

LEGJOBB FÉRFI MELLÉKSZEREPLŐ - SOROZAT/MINISOROZAT/TÉVÉFILM

a-very-english-scandal-_final_14358862_14358852_rgb.jpgAlan Arkin - The Kominsky Method
Kieran Culkin - Succession
Edgar Ramírez - The Assassination of Gianni Versace: American Crime Story
Ben Whishaw - A Very English Scandal
Henry Winkler - Barry

Saját tippjeim: 3/5 
Értékelés: Alan Arkin jelölése nem akkora meglepetés, főleg annak fényében, hogy a The Kominsky Methodot mennyire szerette a HFPA, Kieran Culkin felbukkanására viszont kevesen számítottak, hiszen az idén debütáló drámasorozat, a Succession nem tűnik Golden Globe-kedvencnek. Az Emmy-t Henry Winkler nyerte, aki 40 év után kaphatja meg ismét a Golden Globe-díjat, de ehhez az először jelölt Ben Whishaw-nak és a másodszor harcba szálló Edgar Ramíreznek is lesz egy-két szava.

A bejegyzés trackback címe:

https://foryourconsideration.blog.hu/api/trackback/id/tr4914460844

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása