MINDEN, AMI MOZI

For Your Consideration

For Your Consideration

GoldenGlobe2019: A mozis jelöltek

Kis lépés a Bohém rapszódiának, nagy visszalépés Az első embernek

2018. december 07. - Katona Andor

KIHIRDETTÉK A GOLDEN GLOBE-JELÖLTEKET

Nagy nap volt a mai az amerikai díjszezonban, ugyanis az Oscar előszobájának számító Golden Globe kihirdette a jelöltjeit. Ezzel ismét kaptunk egy visszajelzést arról, hogy milyen filmeknek, mely alkotóknak és alakításoknak van esélye a jövő évi Oscar-gálán. Persze a Golden Globe nem képezi le hűen a nagytestvér szavazási procedúráját (hiszen itt alig több, mint 100, sztárrajongó újságíró szavaz ellenben a Akadémia körülbelül 7000 fős filmes szakmai tagságával), de ennek ellenére kiolvashatunk a jelölési listájukból olyan tendenciákat, amik hatással lehetnek Oscarra is (a pontosabb képhez kellenek a kritikusi díjak és a szakmai céhek listái is).

gettyimages-1068957832.jpg

Sztárokból mindesentre nem lesz hiány a vörös szőnyegen, a Golden Globe mozis jelöltjei között olyan csillagokat találunk, mint Glenn Close, Nicole Kidman, Lady Gaga, Charlize Theron, Emily Blunt, Amy Adams, Emma Stone, Christian Bale, Bradley Cooper vagy Robert Redford.

5ceb54ee0b434b268832010894526730-5ceb54ee0b434b268832010894526730-0.jpgA nap nagy nyertese (és mindenképpen meglepetése) a mozik között legtöbb jelölést szerző Vice lett. Hat nominációval a film, ami késői bemutatkozása miatt hatalmas kérdőjel volt eddig a díjszezonban, óriási lökést kapott a következő hónapokra. A vígjátékok mezőnyében elvárt filmes és színészi jelölések (mondjuk a három színészi jelölés még komédiáknál is kiemelkedő) mellett Adam McKay politikai szatírája a rendezés és a forgatókönyv kategóriában is harcba szállhat a díjért. Szintén túlteljesített a vígjátékok között a szezon egyik titkos favoritja, a Green Book is, amit lelkesen ölelt keblére a HFPA, és elvárt nominációi mellett egy meglepetés-jelölést is fel tud mutatni a legjobb rendező kategóriában (a Keresd a nőt! és a Dumb és Dumber rendezője, Peter Farrelly örülhet első komoly elismerésének). Valószínűleg ezt a jelölést egyik ellenfelétől, a szintén a komédiák között induló The Favourite-től vette el. Yorgos Lanthimos rendező ugyan csalódott lehet emiatt, de filmje így is folytatta erős szereplését a díjszazonban a maga öt jelölésével (ebből 3 színészi elismerés). Csalódást nem okozott, de a csoda elmaradt a Mary Poppins visszatér esetében, ami négy jelöléssel zárta a napot (nagy meglepetésre a betétdal kategóriába nem fért be, ami egy musical esetében eléggé sokkoló hír). Hasonlóan teljesített az év meglepetés-sikere, a Crazy Rich Asians, ami két fontos jelölést tudhat magáénak a vígjátékok között (film és női főszereplő), de a mellékszereplők közé nem került be a film szupersztárja, az ázsiai színészlegenda, Michelle Yeoh. Nem sikerült az áttörés a kritikuskedvenc Eighth Grade-nek, ami egyetlen jelölését 15 éves főszereplőjének, Elsie Fishernek köszönheti (aki végtelenül őszintén reagált arra, hogy első komoly szerepével Golden Globe-jelöltté avanzsált, közösségi oldalán csak annyit írt: WHAT?). A vígjátékok között jelölés nélkül maradt a Paddington 2 és a HFPA nem harapott rá a könnyed, nyári musicalre, a Mamma Mia második részére sem.

a-star-is-born.jpgA drámák mezőnyében a várakozásoknak megfelelően az A Star Is Born szerezte meg a jelölési lista trónját, bár a film azért kicsit így is alulteljesített. Az még nem annyira meglepő (bár Oscar szempontból problémás lehet), hogy Bradley Cooper a rendezői és színészi jelölése mellé nem tudta begyűjteni a forgatókönyvírói elismerést, viszont a díjesélyes férfi mellékszereplő, Sam Elliott hiánya még aggasztóbb lehet a jövő szempontjából. Az előzetes tippeknél jóval erősebben robbant viszont be a versenybe a BlacKkKlansman, ami döcögősen kezdte a szezont, és elég bizonytalan volt, hogy mennyire tud komoly tényezővé válni, de a Golden Globe most adott egy nagy lökést Spike Lee filmjének számszerint négy jelöléssel. Érdekesség, hogy pont abban a kategóriában, a forgatókönyvek között maradt le a jelölésről, amiben az egyik legnagyobb esélyesnek számított (bár a rendezői nomináció kárpótolhatja Spike Lee-t). Tisztességesen helyt állt az If Beale Street Could Talk is, de azért nem lehet teljes az öröm, ugyanis a rendezői jelölésről lemaradt Barry Jenkins három díjra esélyes alkotása (ja, és a filmzenénél is tuti befutónak tűnt, mégsem került be az elit ötösbe). A legjobb film kategóriába befért a tavalyi év egyik leghangosabb sikere, a Black Panther, de az igazi áttörés nem történt meg, hiszen a rendezők, és a színészek között sem termett babér a Marvel-filmnek (további két jelölését a zenei kategóriákban kapta). A Bohemian Rhapsody egy meglepetés legjobb film jelölést is fel tudott mutatni hihetetlen népszerűségének hála, ami leginkább főszereplője, Rami Malek győzelmi esélyein javíthat (a hírek szerint a HFPA imádja a filmet), de a színészi nomináción kívül az Oscaron ez még kevés lehet. Örülhet viszont Alfonso Cuarón, akinek új filmje, a Roma annak ellenére, hogy idegennyelvű moziként a Golden Globe mostohán bánik vele, három fontos jelölést is kiharcolt magának (idegennyelvű film, rendező, forgatókönyv), bár a színészi kategóriákba egyelőre nem sikerült betörniük, amire azért Oscar megszerzésénél nagy szükség lenne. A gála fődíájról ugyancsak lemaradtak, mégis üdítő a Can You Ever Forgive Me? és a Boy Erased felbbukanása a színészi kategóriákban, ezeknek a filmeknek ugyanis nagy szükségük van arra, hogy ne essenek ki végleg a díjszezon körforgásából.

https---blueprint-api-production_s3_amazonaws_com-uploads-card-image-842348-74ac1685-8f7f-42f3-a812-ab8fbd3a562d.JPGA Golden Globe úgy tűnik, végleg megsemmisítette Damien Chazelle csodálatos Neill Armstrong életarjzát, a First Mant, ami egy zászló körüli botrány és a rossz bevételi eredmények miatt a szezon eddigi legnagyobb vesztesének tűnik (mindössze a női mellékszereplőt és a filmzenét jelölték, úgyhogy már csak a céhekben bízhatnak, ha bármit is akarnak Oscartól). Szintén csalódás a kritikusok új favoritjának, a First Reformednak teljes mellőzése (állítólag a HFPA gyűlölte a nehezen emészhető filmet), ami leginkább a férfi főszereplő, Ethan Hawke Oscar-esélyeit rontja. De nem örülhetnek a mozipénztáraknál szerényen teljesítő Widows és az utolsó pillanatban bemutatott Mary Queen of Scots alkotói sem, filmjeik ugyanis impozáns szereplőgárdáik ellenére hoppon maradtak a mai kihirdetésnél.

Ezek után nézzük, kik lettek végül a 2019-es Golden Globe-gála jelöltjei:

LEGJOBB FILM - DRÁMA

17707694_g.jpgBlack Panther (Fekete Párduc)
BlacKkKlansman (Csuklyások)
Bohemian Rhapsody (Bohém rapszódia)
If Beale Street Could Talk
A Star Is Born (Csillag születik)

Saját tippjeim: 4/5 
Értékelés: Az egyetlen meglepetés, hogy a megindító First Mant végül kiütötte a jelölési listáról a közönségkedvenc Bohemian Rhapsody.

 

LEGJOBB FILM - VÍGJÁTÉK/MUSICAL

vice_official_poster_rgb.jpgCrazy Rich Asians
The Favourite (A kedvenc)
Green Book (Zöld könyv)
Mary Poppins Returns (Mary Poppins visszatér)
Vice 

Saját tippjeim: 5/5 
Értékelés: Nincs meglepetés, a kritikuskedvenc Eighth Grade végül nem tudott bezavarni a képbe.

 

LEGJOBB NŐI FŐSZEREPLŐ - DRÁMA

pw_03736a_rgb_1.jpgGlenn Close - The Wife 
Lady Gaga - A Star Is Born
Nicole Kidman - Destroyer
Melissa McCarthy - Can You Ever Forgive Me?
Rosamund Pike - A Private War

Saját tippjeim: 4/5 
Értékelés: Hatalmas meglepetés, hogy az angol Rosamund Pike lenyomta az egész, szupersztárokkal telezsúfolt női mezőnyt az ötödik helyért folytatott harcban Viola Davistől Julia Robertsen és Natalie Portmanen át Saoirse Ronanig. Glenn Close amúgy a tizennegyedik, Nicole Kidman a tizenharmadik Golden Globe-jelölését szerezte meg, Lady Gaga pedig második színészi Arany Glóbuszára számíthat (az American Horror Story után).
 

LEGJOBB FÉRFI FŐSZEREPLŐ - DRÁMA

bohemian-rhapsody-rami-malek-shouting-1024x576.pngBradley Cooper - A Star Is Born
Willem Dafoe - At Eternity's Gate
Lucas Hedges - Boy Erased
Rami Malek - Bohemian Rhapsody
John David Washington - BlacKkKlansman

Saját tippjeim: 3/5 
Értékelés: A kategória nagy vesztese Ryan Gosling és Ethan Hawke, akik kezdhetnek komolyan aggódni, hogy meglesz-e az az Oscar-jelölés. Jómagam számítottam Lucas Hedges nem várt felbukkanására, és örülök annak, hogy Willem Dafoe végre kezd megérkezni a szezonba (ahogy azt előzetesen várni is lehetett, bár volt pár bukkanó a sztoriban). John David Washington jelölését személy szerint picit túlzónak érzem, de hát a HFPA nagyon szerette a BlacKkKlansmant, és amúgy meg ő Denzel Washington fia. Itt biztosan új győztest avatunk, ugyanis egyikük sem nyert még korábban Arany Glóbuszt (talán Rami Malek volt legközelebb hozzá a Mr. Robot sorozat főszerepével).
 

LEGJOBB NŐI FŐSZEREPLŐ - VÍGJÁTÉK/MUSICAL

marypoppinseblunt-etm02.jpgEmily Blunt - Mary Poppins Returns
Olivia Colman - The Favourite
Elsie Fisher - Eighth Grade
Charlize Theron - Tully
Constance Wu - Crazy Rich Asians

Saját tippjeim: 4/5 
Értékelés: Csak titkon bíztam benne, hogy Charlize Theron be fog férni éveleji, parádés alakításával, így most még boldogabb vagyok a kategória indulóit látva. Három korábbi győztes (Blunt, Colman és Theron), és két Golden Globe-újonc (Fisher és Wu) csapnak majd össze a díjért.

 

LEGJOBB FÉRFI FŐSZEREPLŐ - VÍGJÁTÉK/MUSICAL

redford2_0.jpgChristian Bale - Vice
Lin-Manuel Miranda - Mary Poppins Returns
Viggo Mortensen - Green Book
Robert Redford - The Old Man and the Gun
John C. Reilly - Stan and Ollie

Saját tippjeim: 4/5 
Értékelés: Nincs meglepetés, bár én titkon bíztam benne, hogy az ötödik helyen felbukkan egy nem várt alakítás, de John C. Reillynak is tudok örülni. Egyikük sem elsőbálozó a Golden Globe-on, de a díjjal kapcsolatba eddig még csak Robert Redford került, aki 1966-ban felfedezettként, majd háromszor a világ legnépszerűbb férfi sztárjaként, végül 1981-ben rendezőként érdemelte ki a díjat, és van egy életműdíja is 1994-ből (az 21 évvel ezelőtt volt, azóta is elég aktív, bár állítólag ez karrierje utolsó alakítása). 

 

LEGJOBB NŐI MELLÉKSZEREPLŐ

regina-king_1.jpgAmy Adams - Vice
Claire Foy - First Man
Regina King - If Beale Street Could Talk 
Emma Stone - The Favourite
Rachel Weisz - The Favourite

Saját tippjeim: 4/5 
Értékelés: Fura, hogy bár nagyon bíztam a First Man jelöléseiben, pont ebben a kategóriában engedtem a közhangulatnak, és Claire Foy helyett Michelle Yeoh felbukkanására számítottam. Nem vagyok csalódott, hogy ebben tévedtem. Amy Adams és Regina King ráadásul duplán izgulhatnak majd a gálán, hiszen őket tévés alakításukért is jelölték (ott is egymással szállnak harcba), amúgy pedig Regina Kingen kívül mindenki nyert már Golden Globe-ot (idén szerintem ő is feliratkozik erre a listára). 

 

LEGJOBB FÉRFI MELLÉKSZEREPLŐ

06e42b87-b8fe-432c-af21-d5feb54910e5-1532639463_focus-features_blackkklansman_bio_adam-driver.jpgMahershala Ali - Green Book
Timothée Chalamet - Beautiful Boy
Adam Driver - BlacKkKlansman
Richard E. Grant - Can You Ever Forgive Me?
Sam Rockwell - Vice

Saját tippjeim: 4/5 
Értékelés: Sam Elliott mellőzése nagyon nagy meglepetés, és elég jelentős érvágás az A Star Is Bornnak. Ha már Adam Driver bekerült (amúgy jogosan), én Rockwell helyét éreztem inkább bizonytalannak (bár nem tartozom azok közé, akik igazán értik, hogy Sam Elliott miért is volt maradandó az A Star Is Bornban). A mezőny érdekessége, hogy a kategória idei (Sam Rockwell) és tavalyi (Mahershala Ali) Oscar-győztese is beállt újra a sorba (Ali a Golden Globe-on egyébként nem tudott nyerni). 
 

LEGJOBB RENDEZŐ

8u02_d023_04176_4175_comp.jpgBradley Cooper - A Star Is Born
Alfonso Cuarón - Roma
Peter Farrelly - Green Book
Spike Lee - BlacKkKlansman
Adam McKay - Vice

Saját tippjeim: 3/5 
Értékelés: Bár fáj a szívem Damien Chazelle mellőzése miatt, a kategória igazi vesztese mégis Yorgos Lanthimos, illetve Barry Jenkins, aki egyelőre nem tudta megismételni előző filmje, a Moonlight sikerét. Bevallom, Adam McKay jelölésére egyáltalán nem számítottam, és az alpári komédiák veteránja, Peter Farelly (Keresd a nőt!, Dumb és Dumber) is meglepett azzal, hogy életében először, egyből duplán jelölték a Golden Globe-on (forgatókönyvíróként is versenybe száll majd). Érdekesség továbbá, hogy Spike Lee 29 évvel előző jelölése után térhet vissza a gálára.
 

LEGJOBB FORGATÓKÖNYV

0l1020078cc_r_rgb.jpgThe Favourite (Tony McNamara és Deborah Davis)
Green Book (Nick Vallelonga, Brian Hayes Currie és Peter Farrelly)
If Beale Street Could Talk (Barry Jenkins)
Roma (Alfonso Cuarón)
Vice (Adam McKay)

Saját tippjeim: 3/5 
Értékelés: A BlacKkKlansman mellőzése főleg a film népszerűségének tekintetében különös furcsa. A Roma bekerülése viszont kellemes meglepetés. Peter Farrelly, Alfonso Cuarón és Adam McKay ezzel duplázni tudott idén, hiszen ők rendezőként is összemérhetik erejüket.

 

LEGJOBB FILMZENE

https---blueprint-api-production_s3_amazonaws_com-uploads-card-image-749332-e137dee6-8fa8-472d-8530-4ba865ea2bc0.jpgBlack Panther (Ludwig Göransson)
First Man (Justin Hurwitz)
Isle of Dogs (Alexandre Desplat)
Mary Poppins Returns (Marc Shaiman)
A Quiet Place (Marco Beltrami)

Saját tippjeim: 2/5 
Értékelés: Ha valaki azt mondja nekem, hogy a csendre épülő A Quiet Place (Hang nélkül) zenéje Golden Globe-jelölt lesz, akkor tökön szúrom magam. Szerencsére senki nem mondta. Ami még érdekesség, hogy Alexandre Desplat-nál lassan tényleg nem számít, milyen filmhez szerez zenét, ugyanis úgyis jelölt lesz a Golden Globe-on (tizennégy év alatt ez a tizedik nominációja, és az Oscart érő The Grand Budapest Hotel zenéjéért nem is jelölték!). 

 

LEGJOBB FILMBETÉTDAL

black-panther-movie-characters.jpg"All the Stars"; Black Panther (Kendrick Lamar, Anthony Tiffith, Sounwave, SZA, Al Shux)
"Revelation"; Boy Erased (Jon Thor Birgisson, Troye Sivan, Brett McLaughlin)
"Girl in the Movies"; Dumplin' (Dolly Parton, Linda Perry)
"Requiem for a Private War"; A Private War (Annie Lennox)
"Shallow"; A Star Is Born (Lady Gaga, Mark Ronson, Anthony Rossomando, Andrew Wyatt)

Saját tippjeim: 3/5 
Értékelés: Kendrick Lamar, Lady Gaga, Dolly Parton, Annie Lennox és Jónsi... mi kell még? Na jó, Sia még idefért volna. És azért elég meglepő, hogy a Mary Poppins Returns lemaradt erről a kategóriáról. 

 

LEGJOBB ANIMÁCIÓS FILM

_100637164_dogs_fox.jpgIncredibles 2 (Hihetetlen család 2.)
Isle of Dogs (Kutyák szigete)
Mirai (Lány a jövőből)
Ralph Breaks the Internet (Ralph lezúzza a netet)
Spider-Man: Into the Spider-Verse (Pókember: Irány a Pókverzum)

Saját tippjeim: 4/5 
Értékelés: Nincs meglepetés, a Golden Globe végre nyit a nem amerikai animációk felé is.

 

LEGJOBB IDEGENNYELVŰ FILM

roma_382_004r_0.jpgCapernaum (Libanon)
Girl (Belgium)
Never Look Away (Németország)
Roma (Mexikó)
Shoplifters (Japán)

Saját tippjeim: 3/5 
Értékelés: Na, azért amellett nehéz elmenni szó nélkül, hogy az idei év talán két (általam is látott) legjobb idegennyelvű filmjét, a dán The Guiltyt és a lengyel Cold Wart elfelejtette jelölni a HFPA. Hát igen, ezen a téren Oscarhoz hasonlóan még nekik is van hova fejlődniük.

A bejegyzés trackback címe:

https://foryourconsideration.blog.hu/api/trackback/id/tr8214446538

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása