MINDEN, AMI MOZI

For Your Consideration

For Your Consideration

GoldenGlobe2019: A mozis jelöltek... szerintem

Kinek van esélye a Golden Globe-jelölésre?

2018. december 05. - Katona Andor

A MOZIS MEZŐNY: 

Csütörtökön (magyar idő szerint) kora délután kihirdetik a 2019-es Golden Globe-gála jelöltjeit. Mivel az amerikai díjszezon az elmúlt hetekben beindult (a kritikusi listákkal), ezért a korábbinál konkrétabb képünk van arról, kik lehetnek az Arany Glóbuszt odaítélő HFPA (Hollywood Foreign Press Association) kedvencei. Először a mozis kategóriák esélyeseit gyűjtöttem össze, de természetesen a tévedés jogát fenntartom (sőt, örülök is, ha érnek majd meglepetések):

nup_181009_0001-1-624x351.jpg 

61unxry-zhl_sy606.jpgLEGJOBB FILM – DRÁMA

A jelöltek szerintem:
BlacKkKlansman (Csuklyások)
Black Panther (Fekete Párduc)
First Man (Az első ember)
If Beale Street Could Talk
A Star Is Born (Csillag születik)

Esélyes még: Bohemian Rhapsody (Bohém rapszódia)
Meglepetés lehet: First Reformed (A hitehagyott)

firstman4_0.jpgEbben a kategóriában három olyan esélyes is van, aki nagyon erősen kezdte a 2018/19-es díjszezont (a Romaazért nem, mert a Golden Globe-on ebben a kategóriában nem lehet jelölt idegennyelvű film). Az A Star Is Born és az If Beale Street Could Talk népszerűsége nem meglepetés, és arra is számítani lehetett, hogy a Black Panther körüli hype komoly indulóvá teszi a kritikailag is elimsert Marvel-filmet. A BlacKkKlansman útja döcögősen indult, de az elmúlt napokban elkezdett felbukkanni a különböző listákon, így jelölésére számítani lehet. A First Man viszont az előzetes várakozásokhoz képest hatalmas kudarcként élheti meg az elmúlt heteket, ugyanis nemcsak a mozipénztáraknál vérzett el Damien Chazellelegújabb munkája, hanem a szezon első díjairól is rendre lemaradt.

bohem_rapszodia.jpgÉn mégis úgy érzem, hogy a Golden Globe adhat egy kis reménysugarat a lassan kivérző filmnek, de nem lepődnék meg azon sem, ha a nézőkedvenc Bohemian Rhapsody végül átvenné a helyét a kategóriában (szimpatikus lehet, hogy nem próbálták meg a vígjáték/musical kategóriában indítani). És a First Reformedra is érdemes odafigyelni, ugyanis a First Mannel szemben ez a kis, független film az eddigi kritikusi díjak legnagyobb nyertese, és lassan a szezon komoly Oscar-indulója. 

 

LEGJOBB FILM – VÍGJÁTÉK/MUSICAL

the-favourite-poster-2-600x870.jpgA jelöltek szerintem:
Crazy Rich Asians
The Favourite (A kedvenc)
Green Book (Zöld könyv)
Mary Poppins Returns (Mary Poppins visszatér)
Vice

Esélyes még: Eighth Grade
Meglepetés lehet: Paddington 2

620.jpgHa csak nem készül nagyon nagy meglepetésre a díjat odaítélő HFPA, akkor ebben a kategóriában egészen biztosan megtippelhetjük az elit ötös mezőnyt. A kritikuskedvenc The Favourite és Green Book biztosan dominálni fogják a vígjátékok és musicalek mezőnyét, ahogy a tavalyi év meglepetéssikere, a Crazy Rich Asians felbukkanására is számítani lehet. A szezon késői indulói közül, a Mary Poppins Returns egyelőre felülmúlta a várakozásokat, így meglepetés lenne, ha a Golden Globe-on nem folytatódna a film sikertörténete, a Vice pedig központi beszédtéma Hollywoodban, így vélhetően a HFPA sem megy majd el mellette szó nélkül (igaz, a film megosztja a kritikusokat). Az öt említett film valójában csak a szezon függetlenfilmes kedvencétől, a tinédzserkor nehézségeit zseniális formában elmesélő, Eighth Grade-től tarthat, ami villámrajtott vett az elmúlt hetek kritikusi listáinak köszönhetően.

 

LEGJOBB NŐI FŐSZEREPLŐ – DRÁMA

14-the-wife_w700_h700_1.jpgA jelöltek szerintem:
Glenn Close – The Wife
Viola Davis – Widows
Lady Gaga – A Star Is Born
Nicole Kidman – Destroyer
Melissa McCarthy – Can You Ever Forgive Me?

Esélyes még: Yalitza Aparicio (Roma), Saoirse Ronan (Mary Queen of Scots), Julia Roberts (Ben Is Back)
Meglepetés lehet: Natalie Portman (Vox Lux), Toni Collette (Hereditary)

canyoueverforgiveme750x422.jpgA női főszereplők mezőnye még úgyis iszonyatosan zsúfolt, hogy a Golden Globe-on két kategóriára vannak osztva (pár esélyes a vígjátékok között méretteti meg magát). Ketten azért nyugodtak lehetnek. Lady Gaga és Glenn Close minden bizonnyal ott lesz majd a januári gálán, és jó esélye van erre Melissa McCarthynak is, aki számára nem indult jól a szezon, de az utóbbi napokban elkezdett felerősödni. Az én tippjeim alapján hozzájuk a szezont rosszul kezdő, de még mindig körülrajongott Viola Davis csatlakozhat, illetve az újabb karriercsúcsra érő Nicole Kidman (akit imádnak a Golden Globe-on, bár idén más kategóriában is jelölhetik, ami árthat főszereplői esélyeinek).

screen-shot-2018-08-13-at-10_49_55-am.pngHa kettejük közül valakinek nem sikerül megszerezni a jelölést, még mindig nagyon sokan állnak sorba a kiadó helyért/helyekért: az elsőfilmes Yalitza Aparicio könnyen kaphat figyelmet a Roma népszerűsége miatt; a tavalyi győztes Saoirse Ronan filmjét közepesen, alakítását viszont lelkendezve fogadták a kritikusok, Julia Roberts pedig örök kedvenc, akinek idén van egy díjesélyes tévés alakítása is, tehát eléggé ott van a figyelem középpontjában. Meglepetést okozhat Natalie Portman, akinek alakítását a hírek szerint imádta az HFPA, viszont kisebb fennakadást keltett, hogy mellékszereplőként akart indulni, de végül mégis átminősítették főszereplővé. Toni Collette sorra tarolja le a kritikusi díjakat ijesztő és megdöbbentően erős alakításával, de a horrorzsáner miatt még így sincs sok esélye a Golden Globe-jelölésre.

 

LEGJOBB FÉRFI FŐSZEREPLŐ – DRÁMA

04-first-reformed_w700_h700.jpgA jelöltek szerintem:
Bradley Cooper – A Star Is Born
Ryan Gosling – First Man
Ethan Hawke – First Reformed
Lucas Hedges – Boy Erased
Rami Malek – Bohemian Rhapsody

Esélyes még: Willem Dafoe (At Eternity’s Gate), Hugh Jackman (The Front Runner)
Meglepetés lehet: John David Washington (BlacKkKlansman

lucas_hedges_copy.pngA nőknél jóval kiszámíthatóbbnak tűnik a férfiak mezőnye, de itt is születhetnek meglepetések. Bradley Cooper, Ethan Hawke és Rami Malek az eddigi elismerések fényében egészen magabiztos lehet, és szerintem itt még Ryan Goslingnak is terem majd babér. Az ötödik helyre a legtöbben Willem Dafoe-t vagy Hugh Jackmant várják (bár filmjeik körül nyomasztó a csend), én azonban az idén két film főszerepében is remeklő Lucas Hedges felbukkanására számítok (akit a Manchester by the Sea-ért korábban elfelejtett jelölni a HFPA, úgyhogy lenne mit helyre hozni).

 

LEGJOBB NŐI FŐSZEREPLŐ – VÍGJÁTÉK/MUSICAL

cf7b8f425aa976038d42d0_62241084.jpgA jelöltek szerintem:
Emily Blunt – Mary Poppins Returns
Olivia Colman – The Favourite
Elsie Fisher – Eighth Grade
Lily James – Mamma Mia: Here We Go Again
Constance Wu – Crazy Rich Asians

Esélyes még: Charlize Theron (Tully)
Meglepetés lehet: Regina Hall (Support the Girls)

1_lily-james.jpgSokkal könnyebb dolga van a komédiák és musicelek női főhőseinek, mint drámákban játszó kollégáiknak, itt ugyanis Emily Blunt, Olivia Colman és a tizenéves Elsie Fisher jelöléséhez nem igazán férhet kétség. Mindhárman erősen kezdték a szezont, és filmje népszerűsége miatt valószínűleg Constance Wu is készítheti a nagyestélyit a vörös szőnyegre. Az ötödik helyen én kicsit meglepő módon Lily James felbukkanását várom (ismerve a HFPA ízlését és rajongását a musicalekért), de Charlize Theron újabb kritikailag elismert alakításával is odaérhet. És tartsuk észben Regina Hall nevét is, aki már okozott meglepetést idén azzal, hogy a New York-i Filmkritikusok díját zsebre vágta az elmúlt évek egyik legzsúfoltabb mezőnyében.

 

LEGJOBB FÉRFI FŐSZEREPLŐ – VÍGJÁTÉK/MUSICAL

vice-christian-bale-1-442x600.jpgA jelöltek szerintem:
Christian Bale – Vice
Lin-Manuel Miranda – Mary Poppins Returns
Viggo Mortensen – Green Book
Robert Redford – The Old Man and the Gun
Nick Robinson – Love, Simon

Esélyes még: John C. Reilly (Stand and Ollie)
Meglepetés lehet: Ryan Reynolds (Deadpool 2)

kfbppntepc-1528221585.jpegKét Oscar-esélyes indulója is van a vígjátékok férfi főszereplő mezőnyének. Christian Bale és Viggo Mortensen jelölése pont emiatt nem is lehet kérdés. Ahogy valószínűleg ott lesz a listán karrierje (állítólag) utolsó alakításával Robert Redford is, valamint a filmje várakozáson felüli sikerét meglovagló, Amerikában egyébként a Hamilton musical miatt körülrajongott Lin-Manuel Miranda is. Az utolsó helyre én a cuki Love, Simon fiatal főszereplőjét várom, de nem lepődnék meg nagyon akkor sem, ha Ryan Reynolds-nak másodzsor is Golden Globe-jelölést érne a Deadpool-jelmez alatti prosztó bohóckodás.

 

LEGJOBB NŐI MELLÉKSZEREPLŐ

8a18ec848bdc2756e1b310b0c68c02bb.jpgA jelöltek szerintem:
Amy Adams – Vice
Regina King – If Beale Street Could Talk
Emma Stone – The Favourite
Rachel Weisz – The Favourite
Michelle Yeoh – Crazy Rich Asians

Esélyes még: Nicole Kidman (Boy Erased), Claire Foy (First Man)
Meglepetés lehet: Margot Robbie (Mary Queen of Scots)

regina-king.jpgA mellékszereplőknek nincs meg az a szerencséje, hogy külön induljanak drámai és vígjáték kategóriában, így nekik ugyanúgy kell a Golden Globe-on is összecsapniuk, ahogy majd az Oscarért küzdenek. Előzetesen úgy tűnt, ez lehet Amy Adams éve, amikor Oscart kap, de a filmje fogadtatása nem tűnik igazán átütőnek. Ennek ellenére a jelölés meg lesz a Golden Globe-on is szerintem, ahogy a jelenlegi favoritnak, Regina Kingnek sem kell egyelőre aggódnia. A The Favourite két mellékszereplője, Emma Stone és Rachel Weisz kiolthatják egymást, de szerintem most még nem fogják. Az ötödik helyre pedig befuthat Nicole Kidman, Claire Foy vagy akár Margot Robbie is, én mégis arra számítok, hogy az ázsiai színjátszás nagyasszonyát, Michelle Yeoh-t fogja elimserni a HFPA (az ő filmjét imádják a legtöbben világszerte).

 

LEGJOBB FÉRFI MELLÉKSZEREPLŐ

thumb-cover-beautiful-boy-histoire-vraie-timothee-chalamet-addiction-meth-film-felix-van-groeningen-adaptation-livre-autobiographie-david-sheff-numero-magazine.jpgA jelöltek szerintem:
Mahershala Ali – Green Book
Timothée Chalamet – Beautiful Boy
Sam Elliot – A Star Is Born
Richard E. Grant – Can You Ever Forgive Me?
Sam Rockwell – Vice

Esélyes még: Adam Driver (BlacKkKlansman), Michael B. Jordan (Black Panther)
Meglepetés lehet: Hugh Grant (Paddington 2), Nicholas Hoult (The Favourite)

green-book-2018-viggo-mortensen-mahershala-ali.pngItt is az a helyzet, hogy a hónapokkal ezelőtti tuti befutó, Timothée Chalamet, filmje vegyes fogadtatása miatt egyelőre a jelölésnek is örülhet. Míg Mahershala Ali, Sam Elliot és Richard E. Grant sokkal biztosabbá tették helyüket a nominációs listán. Az utolsó hely kérdésében az fog dönteni, hogy melyik mozit szerette legjobban a HFPA. Így Sam Rockwell, Adam Driver és Michael B. Jordan sorsa filmjük népszerűségén múlik. És érdemes a surranó pályán felbukkanó angolokra is odafigyelni: a Golden Globe-kedvenc Hugh Grant akár meglepetést is okozhat.

 

LEGJOBB RENDEZŐ

42867-roma_alfonso_cuaron_carlos-somonte-netflix.jpgA jelöltek szerintem:
Damien Chazelle – First Man
Bradley Cooper – A Star Is Born
Alfonso Cuarón – Roma
Yorgos Lanthimos – The Favourite
Spike Lee – BlacKkKlansman

Esélyes még: Barry Jenkins (If Beale Street Could Talk), Peter Farrelly (Green Book)
Meglepetés lehet: Rob Marshall (Mary Poppins Returns)

 

LEGJOBB FORGATÓKÖNYV

https---blueprint-api-production_s3_amazonaws_com-uploads-card-image-867089-1517b11a-2f58-48d2-9374-0b2fde368898.jpgA jelöltek szerintem:
BlacKkKlansman
The Favourite
Green Book
If Beale Street Could Talk
A Star Is Born

Esélyes még: Vice, Roma
Meglepetés lehet: Eighth Grade

 

LEGJOBB FILMZENE

1540416161822_widows-onesheet-date.jpgA jelöltek szerintem:
First Man (Justin Hurwitz)
If Beale Street Could Talk
(Nicholas Britell)
Mary Poppins Returns
(Marc Shaiman és Scott Wittman)
Mary Queen of Scots (Max Richter)
Widows (Hans Zimmer)

Esélyes még: Black Panther (Ludwig Göransson)
Meglepetés lehet: Isle of Dogs (Alexandre Desplat) 

 

LEGJOBB FILMBETÉTDAL

a-star-is-born-17-e1539537199739.jpgA jelöltek szerintem:
Black Panther ("All the Stars")
Boy Erased 
("Revelation")
Mary Poppins Returns
("The Place Where Lost Things Go")
A Star Is Born ("Shallow")
Vox Lux ("Wrapped Up")

Esélyes még: A Private War ("Requiem for a Private War")
Meglepetés lehet: Deadpool 2 ("Ashes") 

 

LEGJOBB ANIMÁCIÓS FILM

incredibles2digital.jpgA jelöltek szerintem:
Dr. Seuss' The Grinch (A Grincs)
Incredibles 2 (Hihetetlen család 2.)
Isle of Dogs
(Kutyák szigete)
Ralph Breaks the Internet
(Ralph lezúzza a netet)
Spider-Man: Into the Spider-Verse
 (Pókember: Irány a Pókverzum)

Esélyes még: Smallfoot (Apró láb), Mirai (Lány a jövőből)
Meglepetés lehet: Ruben Brandt, a gyűjtő

 

LEGJOBB IDEGENNYELVŰ FILM

pawel-pawlikowski-cold-war.jpgA jelöltek szerintem:
Capernaum (Libanon)
Cold War (Lengyelország)
The Guilty 
(Dánia)
Roma 
(Mexiko)
Shoplifters (Japán)

Esélyes még: Burning (Dél-Kórea), Never Look Away (Németország)
Meglepetés lehet: Napszállta (Magyarország)

A bejegyzés trackback címe:

https://foryourconsideration.blog.hu/api/trackback/id/tr4214438568

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása