MINDEN, AMI MOZI

For Your Consideration

For Your Consideration

OscarRace2019: Legjobb női főszereplő

Lady Gaga kiüti az örök vesztes Glenn Close-t?

2018. november 21. - Katona Andor

AZ UTÓBBI ÉVEK LEGZSÚFOLTABB NŐI MEZŐNYE

A filmekhez hasonlóan összegyűjtöttem, hogy kik a legesélyesebbek a női főszereplő kategóriában. Egyelőre még nagyon messze vagyunk a jövő évi Oscartól, és a szezon is épphogy elkezdődött a független filmes díjakkal, de a kritikusok már a jelölésre esélyes filmek többségét látták, így az előrejelzők is egyre megalapozottabb véleményekre építve találgathatnak. 

2019-oscar-predictions-best-actress-october-close-colman-gaga-aparicio-davis-kidman-1.png

Az már most biztos, hogy az idei mezőny elképesztően erős, és tele van zseniálisnak kikiáltott alakításokkal. Vagyis sokan küzdenek az ötös elit kiadó helyeiért, és sokan le is maradnak majd róla. Addig azonban még hosszú az út, és az biztos, hogy az alább felsorolt nevek fel-felbukkannak majd a következő hetek és hónapok díjátadóin. Érdekesség, hogy a férfiakkal ellentétben a színésznőknél kevésbé szokott számítani, hogy a filmjüket mennyire szereti az Akadémia (legjobb film jelölt lesz-e vagy sem), náluk sokkal inkább dominál maga az alakítás, és a sztori, ami a színésznő személyéhez köthető (nagy felfedezett, aktuális kedvenc, visszatérő, stb.). 

Nézzük, ezek alapján kiknek van esélye bekerülni a jövő évi Oscar legjobb női főszereplő kategóriájába:

AKIK KÉSZÍTHETIK A NAGYESTÉLYIT:

 

image.jpg1. LADY GAGA (A STAR IS BORN; CSILLAG SZÜLETIK)

Pár hónapja még furának tűnt volna leírni, de egyre biztosabb, hogy a mezőny legerősebb és legesélyesebb indulója nem más, mint a pop extravagáns (saját maga által meg is koronázott) királynője, Lady Gaga. A 32 éves énekesnő Stefani Joanne Angelina Germanotta néven született egy olasz-amerikai családban, és már gyerekkora óta a zene volt a mindene. Sikeres énekesi karrierjéről, azt hiszem, nem is kell beszélnünk, annál inkább filmes szárnypróbálgatásairól. Gaga már 2001-ben felbukkant a tévéképernyőn (még popikonná válása előtt), a Maffiózok kultsorozat egyik epizódjában volt a kettes számú lány a medencénél... vagyis egy statiszta. Hasonló kaliberű szerepe volt a Men In Black 3-ban (alien a képernyőn) illetve a Muppets Most Wanted filmben is (önmagát alakította), de feltűnt a Machete Killsben (Arany Málna-jelölés :O) és a Sin City második részében is. Első főszerepét az American Horror Story Motel című évadjának stílusos vámpírkirálynőjeként nyújtotta, amiért rögtön Golden Globe-díjat is nyert. De Oscarhoz is volt már köze, igaz dalszerzőként jelölték a The Hunting Ground című, kollégiumokban elkövetett szexuális bántalmazásokról szóló dokumentumfilm betétdaláért 2016-ban. A nagyvásznas színészi áttörésre sem kellett sokat várni. Lady Gagára idén Bradley Cooper osztott főszerepet első rendezésében, az A Star Is Born (vagyis a Csillag születik) immár negyedik mozis remake-jében. Bár a bejelentést kétkedve fogadták a kritikusok, a popdíva mindenkit letaglózott megrendítően emberi, sebezhető és alázatos játékával. A hírnév felé vezető rögös úton lépkedő Ally karakterében épp az a legmegdöbbentőbb, hogy ezt a semmiből jött, egyszerű lányt pont a mindig maszkok és jelmezek mögé bújó, polgárpukkasztó énekesnő kelti életre. Gaga sosem volt ennyire közel hozzánk, és nemcsak énektudásával ejt rabul (amiben köztudottan varázslatos képességei vannak), de finom és érzelmes játékával is.

gallery_5_3.jpg

Ha övé lenne ez az Oscar jövőre, akkor olyan nevek sorához csatlakozna színészi alakításért díjazott énekesnőként, mint Cher, Barbra Streisand (ő is játszotta már ezt a szerepet korábban) vagy Jennifer Hudson (aki első filmes alakításáért nyert szobrot a Dreamgirls-zel). 

 

14-the-wife_w700_h700.jpg2. GLENN CLOSE (THE WIFE)

A mára már élő mozis legendává vált Glenn Close-t senkinek nem kell bemutatni. A 71 éves színésznő kaliberben leginkább Meryl Streephez mérhető, olyan filmekben játszott lenyűgözően, mint a Végzetes vonzerő, a Veszedelmes viszonyok, vagy igen, a 101 kiskutya. Bár szakmailag mindig istennőnek tartották, aki számára nincs lehetetlen, díjait mégis inkább tévés teljesítményeivel érdemelte ki (Golden Globe és Emmy-díjas a Damages című sorozat főszerepével). Valamiért a mozis alakításokkal mindig pechje volt, a mai napig az Akadémia legnagyobb mulasztásának tartják, hogy sosem kapta meg az aranyszobrot. Hatszor jelölték Oscarra. Először 1983-ban a Garp szerint a világért, majd A nagy borzongás és az Őstehetség mellékszerepeiért, amit főszereplői jelölései követtek a legendás Végzetes vonzerőért és a Veszedelmes viszonyokért (szerény véleményem szerint minden idők egyik legjobb női alakítását nyújtotta a filmben). Utoljára 2012-ben került aranyközelbe az Albert Nobbs című film főszerepéért jelölték, de alulmaradt Meryl Streeppel szemben (aki harmadik aranyszobrát nyerte). Idén az Akadémiának valószínűleg lehetősége lesz kárpótolni a színésznőt (ahogy azt tették már párszor, legutóbb Julianne Moore-ral), ha szeretnék. A The Wife egy aprócska film, ami nem fog komolyan beleszólni a díjak sorsának alakulásába, egyedül Glenn Close-t jutatthatja jól megérdemelt szobrához. A filmben a színészlegenda egy friss irodalmi Nóbel-díjas író feleségét alakítja, aki mindig a háttérbe húzódva figyelte ura sikereit és viszonyait, de talán eljött az idő, hogy előlépjen az árnyékból. Alakításával kiérdemelte a Hollywood Film Awards év színésznője díját, és jelölt az Independent Spirit- és a Gotham Awardson is. Az biztos, hogy Glenn Close-nál jobban senki nem érdemli meg, hogy végre Oscar-díjas legyen, de kérdés, hogy az Akadémia mennyire akarja helyrehozni korábbi mulasztásait. 

 

the-favourite-olivia-colman-e1536618106294.jpg3. OLIVIA COLMAN (THE FAVOURITE; A KEDVENC)

Olivia Colman mostanában azzal került leginkább címlapra, hogy ő veszi át Claire Foy-tól II. Erzsébet királynő szerepét a The Crown című Netflix-sorozatban. Emellett azonban érdemes a 44 éves brit színésznő filmes munkáira is odafigyelnünk. Olyan függetlenfilmes sikerekből ismerhetjük, mint a Tyrannosaur, a The Lobster vagy a fergetes rendőrkomédia, a Hot Fuzz. Legnagyobb elimseréseit azonban tévés munkáiért kapta, Golden Globe-ot a The Night Manager című minisorozatért, és tévés BAFTA-díjat a Broadchurch sorozat főszerepéért. Most nemcsak a képernyőn, de a nagyvásznon is királynői öltözetet ölt. A görög fenegyerek, Yorghos Lanthimos The Favourite című kosztümös fekete komédiájában a neurotikus Anna királynő bőrébe bújt, és kiszámíthatatlan, az őrület határán táncoló alakításával mindenkit lenyűgözött. A Velencei Filmfesztiválon a legjobb színésznőnek járó díjat kapta, a Gotham-díjat is megkapta a legjobb színészgárda tagjaként, és ismét BIFA (British Independent Film Awards) jelölt lett ezzel az alakításával, innentől nagyon nehéz lesz őt megállítani. 

 

HARC AZ UTOLSÓ KIADÓ HELYEKÉRT:

 

18-melissa-can-you-ever-forgive-me_w700_h700.jpg4. MELISSA MCCARTHY (CAN YOU EVER FORGIVE ME?)

Sosem baj, ha egy Oscar-jelöléshez párosul egy jól eladható történet is, mint például a popdíva, aki színészi babérokra tört, vagy a legenda, aki még soha nem nyert, de ilyen az is, amikor egy komika tesz róla, hogy komolyan vegyék. Utóbbi recept bejött Reese Witherspoonnak és Sandra Bullocknak is, akik a könnyedebb műfajból érkezve meglepetést okoztak drámai alakításaikkal, és ki is érdemelték Oscart. Erre pályázik most napjaink legfelkapottabb és legszórakoztatóbb komikája, Melissa McCarthy is. A 48 éves színésznő a Saturday Night Live szekccs-show-val vált imsertté, majd a Szívek szállodája mellékszereplőjeként lopta be magát milliók szívébe, de a moziban is sikert sikerre halmozott a Koszorúslányok, A kém, a Szellemírtók vagy a Női szervek szerepeivel. Oscarhoz is van már köze, hiszen a Koszorúslányokban nyújtott alakításáért már jelölték a díjra, igaz akkor vérbeli komikaként, hiszen a filmben büfögött, fingott és egy mosdókagylóba is belesz..t, mégsem vette el az Akadémia kedvét a nominációtól. Idén a Can You Ever Forgive Me? című életrajzi dráma hősnőjét, Lee Israelt alakítja, aki miután írói karrierje mélypontra kerül, híres emberek leveleit kezdi el hamisítani pénzszerzés céljából. A szezon nem indult zökkenőmentesen a kétszeres Emmy-díjas McCarthy számára, hiszen a kritikusok szeretete ellenére lemaradt a Gotham- és az Independent Spirit Awards-jelölésről is, de a következő hetekben még megerősítheti helyét a legjobb öt női főszereplő között. 

 

big.jpg5. VIOLA DAVIS (WIDOWS; NYUGHATATLAN ÖZVEGYEK)

Az utóbbi években Hollywoodban Viola Davis megkerülhetetlen tényezővé, és nagyon befolyásos színésznővé vált, akivel szeretne mindenki jóban lenni. Ő volt az első fekete nő, aki drámai főszereplőként Emmy-díjat kapott (a How to Get Away With Murder sorozatért), valamint az egyik nagy győztese annak a harcnak, ami az Akadémia feketékkel szembeni mulasztásai miatt robbant ki. Az 53 éves, dél-karolinai Davisre először elég későn, a 2000-es évek végén figyelt fel a filmes szakma a Kétely című film apró mellékszerepében (korábban inkább színházi szerepeiről volt ismert), azóta azonban nincs számára megállás, olyan mozikban láthattuk, mint A segítség, a Törvénytisztelő polgár, a Rém hangosan és irtó közel, a Fogságban vagy az Öngyilkos osztag. Oscarra háromszor is jelölték (Kétely, A segítség valamint Fences), és utóbbiért meg is kapta a hőn áhított aranyszobrot. Golden Globe-, Emmy és BAFTA-győztes, de van két Tony-, és négy Színészek Céhe-díja, valamint egy csillaga is a Hírességek Sétányán. Idén is jelentkezett egy a kritikusok szerint kifejezetten erős alakítással, ezúttal a 12 év rabszolgaság Oscar-díjas rendezőjének, Steve McQueennek az új filmjében, a Widows-ban brillírozik. A nagy kérdés vele kapcsolatban az, hogy ez az inkább akciózsánerbe illő, alvilági bűnfilm mennyire tud majd komolyan hatni az Akadémia tagjaira. Azzal kapcsolatban nincs bennem kérdés, hogy az alakítása most is parádés, mint mindig.

 

31-roma_w700_h700.jpg6. YALITZA APARICIO (ROMA)

Az idei újonc Mexikóból érkezett. A 24 éves Yalitza Aparicio története önmagában is filmbe illő, a fiatal tanítónénire ugyanis abban a mexikói kisvárosban bukkant rá Alfonso Cuáron, ahol saját nevelőnője is felnőtt. Az élete első szerepében bizonyító lány autentikus és szívmelengető alakításával lenyűgözte a kritikusokat, ahogy maga a film is, a Roma ugyanis idegennyelvűsége ellenére jelenleg az Oscar egyik legnagyobb favoritjának számít. Az önéletrajzi ihletésű történetben Cuáron egy középosztálybeli, mexikói család mindennapjaiba enged bepillantást az 1970-es években, ahol egy lassan darabjaira hulló házasság árnyékában próbálja a bejárónő, Cleo, nevelgetni az ártatlan gyermekeket. Yalitza Aparicio az alakításával már kiérdemelt egy Gotham-jelölést, és a Hollywood Film Awards felfedezetteknek járó New Hollywood díját is. 

 

poster-film-ben-is-back_jpg.jpg7. JULIA ROBERTS (BEN IS BACK)

A "millió dolláros mosoly", régen így ismertük, Julia Roberts azóta már Oscar-díjas, és milliószor bizonyította, hogy nemcsak a romantikus komédiák megunhatatlan hősnője, hanem izgalmas, tehetséges és a megújulásra mindig képes drámai színésznő is. A Micsoda nő, az Álljon meg a nászmenet! és a Notting Hill sztárja minden idők egyik legkedveltebb színésznője. Az 51 éves Roberts szinte minden díjat megnyert már, amit a szakmájában lehet. Négyszer jelölték Oscar-díjra, először 23 évesen az Acélmagnóliákért, majd rá egy évre a Micsoda nő főszerepéért. A díj végül harmadik alkalommal jött össze neki, az Erin Brockovich címszerepéért. Azóta még egyszer vehetett részt jelöltként a gálán, 2014-ben az Augusztus Oklahában mellékszereplőjeként. Most ismét ott lehet a legjobbak között. A Ben Is Back című filmben egy édesanyát alakít, akihez karácsony napján hazatér rég látott, drogfüggő fia, és aki megpróbál mindent megtenni azért, hogy kihúzza gyermekét a gödörből. A kritikusok szerint ez Julia Roberts eddigi legjobb alakítása, és ha nem ilyen zsúfolt az idei mezőny, nem lenne kérdés a jelölése. Így azért meg kell még harcolnia a nominációért, ebben mondjuk segít az is, hogy a Homecoming című új sorozat főszerepével a képernyőkön is éppen remekel.

 

kidman-destroyer-first-look.jpg8. NICOLE KIDMAN (DESTROYER)

Ha az eddigi nevek nem lennének elég meggyőzőek ahhoz, mennyire erős az idei női főszereplők mezőnye, akkor itt van még Nicole Kidman is. Az 51 éves, hawaii-i születésű, de ausztrál származású színésznő évről évre lenyűgöz minket azzal, hogy minden szerepéből képes kihozni a maximumot. A Tágra zárt szemek, a Hideghegy, a Másvilág, a Mint a villám és a Majd' megdöglik érte Emmy-, BAFTA- és Golden Globe-díjas sztárja elképesztő karrierje során már négyszer randevúzott Oscarral. Először a Moulin Rouge!-ban nyújtott zseniális alakításért jelölték, másodszor már nyert is Az órák főszerepéért. Azóta a Rabbit Hole és a Lion szerepeiért szerzett Oscar-jelölést, és most ismét a szobor közelébe kerülhet. Idén mellékszereplőként is érdekelt (Boy Erased), főszereplőként pedig karrierje eddigi leglátványosabb átalakulásán esett át, hogy eljátszhassa a Destroyer című thriller főhősét, egy megtört detektívet, aki kénytelen szembenézni múltja démonjaival, miközben ismét beépül egy régi bűnbanda tagjai közé. Karrierje legjobb alakítása, ezt harsogják a kritikusi idézetek, és ha Nicole Kidmanről van szó, akkor ennek igazán súlya van. Na, most lesz bajban az Akadémia. 
 

AKIK SZINTÉN ODAÉRHETNEK:

 

1c1b8e7f3dce11588c2462d7c66ac3ac.jpg9. SAOIRSE RONAN (MARY QUEEN OF SCOTS; KÉT KIRÁLYNŐ)

A már-már legendás színészóriások között mindig jut hely napjaink legtehetségesebb és legsokszínűbb fiatal ígéretének, Saoirse Ronannek. A New York-i születésű, de ízig-vérig ír színésznő még mindig csak 24 éves, de már háromszoros Oscar-jelölt. Először 13 évesen került a díj közelébe a Vágy és vezeklés emlékezetes mellékszerepével. Az utóbbi években pedig a Brooklyn és a Lady Bird főszereplőjeként tért vissza az Oscar-gálára. Ez a rekorddöntögető sorozat idén akár folytatódhat is (és most ő lehet a legfiatalabb négyszeres Oscar-jelölt színésznő) a látványos és érzelmes Mary Queen of Scots címszerepével. A kosztümös film I. Erzsébet Angliájába repít minket, ahol a trónon ülő szűz királynő ellen hadjáratot indít féltestvére, Stuart Mária. Ronan Mária szerepében újfent bizonyítja, hogy mennyire páratlan ékköve napjaink filmgyártásának, és bár sok múlik a frissen bemutatott mozi fogadtatásán, de ha a kritikusok keblükre ölelik, Saoirse ismét kihívás elé állíthatja az Oscar-gála konferansziéját nevének helyes keijtésével. 

 

pw_03736a_rgb.jpg10. ROSAMUND PIKE (A PRIVATE WAR)

Szintén Európából, ezúttal Angliából érkezik az újabb kihívó, Rosamund Pike. A 39 éves színésznő volt már Bond-lány a Halj meg máskor!-ban, és szerepelt akkori jegyese, Joe Wright Büszkeség és balítéletében is. Eddigi legnagyobb sikerét azonban David Finchernek köszönheti, akinek Gone Girl című filmjében nyújtott rendkívüli alakításával Oscar-jelölést szerzett. Most az egyik leghíresebb, lehetetlent nem ismerő háborús tudósító, Marie Colvin bőrébe bújt az A Private War című filmben, és az első kritikák szerint ismét lehengerlően briliáns ebben a szerepben, ahol tökéletesen átlényegült az elismert tudósítóvá. Kérdés csak az, lesz-e számára hely ebben a zsúfolt mezőnyben?

 

1531760771_focus-features_on-the-basis-of-sex_felicity-jones_armie-hammer_justin-theroux_bio-1.jpg11. FELICITY JONES (ON THE BASIS OF SEX; AZ EGYENJOGÚ NEM)

Szintén brit, és szintén Oscar-jelölt a következő díjesélyes, Felicity Jones is. A 35 éves színésznőre először az Őrülten hiányzol című keserédes romantikus film főszerepében figyelhettünk fel (a fiatalon elhunyt Anton Yelchin oldalán). Mennybe viszont A mindenség elmélete főszerepével ment, amiben a fizikalig igen, de szellemileg sosem leépült Stephen Hawking fizikus feleségét alakította, és egészen az Oscar-jelölésig menetelt vele. Azóta láthattuk Tom Hanks oldalán az Infernóban, és a Star Wars univerzumban is kalandozott egyet a Zsivány Egyes főszereplőjeként. Idén az egyik legnagyobb nőjogi aktivista, Ruth Bader Ginsburg bőrébe bújt az On the Basis of Sex című életrajzi filmben, ami a politikus pályáját mutatja be az előítéletek leküzdésén át a Legfelsőbb Bíróságig. A kritikák nem győzik magasztalni hiteles és szenvedélyes alakítását, így könnyen lehet, hogy Felicity Jones-szal számolnunk kell idén is.

 

x720-xav.jpg12. KIKI LAYNE (IF BEALE STREET COULD TALK)

Egyelőre még ismeretlen, de könnyen lehet, hogy idén mindannyian megjegyezzük Kiki Layne nevét. A 26 éves színésznő gyerekkora óta filmes karrierről álmodott, amikor kedvenc filmje, Az Oroszlánkirály jeleneteit játszotta újra a barbie-jaival. Épphogy elkezdett sorozatok castingjaira járni, amikor egy barátján keresztül rátalált élete első mozis szerepe. Az If Beale Street Could Talk ráadásul a friss Oscar-díjas Moonlight rendezőjének új alkotása, amiben egy fiatal, terhes lány küzd a rasszista igazságszolgáltatással jogtalanul bebörtönözött kedvese szabadulásért. A kritikusok lelkesen fogadták a filmet, és Kiki Layne már az első díjátadón, a Gothamen jelölést szerezett, úgyhogy könnyen lehet, hogy innentől nincs megállás a fiatal színésznő számára, aki akár az év nagy felfedezettje és meglepetése is lehet.

 

EGYELŐRE MERÉSZ GONDOLATOK, DE KI TUDJA:

 

screen-shot-2018-04-30-at-8_24_59-am.jpg13. TONI COLLETTE (HEREDITARY; ÖRÖKSÉG)

Ha lenne igazság, akkor jóval előbb szerepelne a listán Toni Collette az év egyik legjobb női alakításával. De általában az Oscaron nincs, éppen ezért egy horrorfilm hősnője nem feltétlenül számíthat az Akadémia támogatására. Bár, ha valaki fel tud mutatni kivételt, akkor az pont Toni Collette. A 46 éves, Golden Globe- és Emmy-díjas, ausztrál színésznő eddigi egyetlen Oscar-jelölését ugyanis egy horrorfilm, a Hatodik érzék mellékszerepéért kapta. A Muriel esküvője, az Egy fiúról és A család kicsi kincse sztárja idén rendesen megdolgoztatta az idegeinket őrületbe hajszolt családanyaként, aki maga engedte be a gonoszt az otthonába, hogy aztán szörnyűbbnél szörnyűbb dolgokat kövessen el a Hereditary című filmben. Ha Oscar nem is biztos, hogy ráharap, de Toni Collette az Independent Spirit Awardson és a Gothamen már jelölést szerzett ezzel a felejthetetlen alakításával.

 

eighth-grade_edited.jpg14. ELSIE FISHER (EIGHTH GRADE)

Szintén mostohán bánik Oscar a gyerekszínészekkel, akiket általában a mellékszereplők közé száműznek, bár néha akadnak kivételek (Keisha Castle-Hughes vagy Quvenzhané Wallis). Pedig ha valaki megnézi az Eighth Grade című filmet, biztosan le lesz nyűgözve a 15 éves Elsie Fisher érett és hibátlan alakításától. A kislány, akit legtöbben a Gru filmek Ágnesének hangjaként ismerhetnek (már ha nem szinkronosan nézték őket), elképesztően valóságossá teszi egy nyolcadikos kiskamasz életének kínzó terheit. Elsie Fisher az alakításért már kiérdemelte az Independent Spirit Awards és a Gotham jelöléseit is, és ott lenne a helye a legjobbak között minden gálán.

 

tmp_vojy21_0def4e866e92513d_edit_img_twitter_post_image_file_45289782_1537314924.jpg15. EMILY BLUNT (MARY POPPINS RETURNS; MARY POPPINS VISSZATÉR)

A világ mostanában Emily Blunt lábai előtt hever. A 35 éves angol színésznő a My Summer of Love című leszbikus románcban bukkant fel először, majd gyorsan Golden Globe-jelölt lett Az ördög Pradát visel emlékezetes mellékszerepéért. Azóta meg is nyerte a díjat, és olyan filmekben játszott főszerepet, mint A holnap határa, a Vadregény, a Sicario vagy a Lány a vonaton. Idén év elején a férje által rendezett, A Quiet Place című családi horrorban hozta ránk a frászt (ezzel a szereppel mellékszereplőként kampányol), hamarosan pedig Mary Poppinsként köszön ránk a filmvászonról a Mary Poppins Returns című folytatásban. Erről a filmről egyelőre nem sokat tudunk, csak egy előzetest láthattunk, és az alapján indultak be a találgatások, hogy a különleges dadáról szóló mesés mozi talán felnőhet elődje sikeréhez, és Emily Bluntot élete első Oscar-jelöléséhez juttathatja. 

 

TOVÁBBI REMEK ALAKÍTÁSOK:

4ac7284f-2f27-41ab-b3ea-a2c28bad375a.jpgHa ez nem lenne elég, a sort még lehet folytatni. Hiszen idén az Oscar-díjas, dél-afrikai színésznő, Charlize Theron talán karrierje legjobb alakítását nyújtotta Jason Reitman Tullyjában, a gyereknevelés kínzó terhébe belefáradt anya szerepében. És ott van az Oscar-jelölt, brit üdvöske, Carey Mulligan is, aki Paul Dano rendezői bemutatkozásában, a Wildlife-ban alakít magára maradt édesanyát. A hazánkban forgatott Colette című kosztümös drámában a szintén Oscar-jelölt és szintén brit Keira Knightley próbálja kiharcolni azokat a jogokat, amik egy írónőnek járnak, még akkor is, ha a férje neve alatt jegyzi műveit. Az ugyancsak Oscar-jelölt, de amerikai Maggie Gyllenhaal egy különös képességű óvódást karol fel (és rabol el) a The Kindergarten Teacher című Netflix filmben.

image-2.jpgAz európai idegennyelvű filmek legígéretesebb exportjának pedig a lengyel Jennifer Lawrence, vagyis Joanna Kulig tűnik, aki a Hidegháború című filmben mutatja be egy különleges szerelem hullámzását hosszú évtizedeken keresztül egészen elképesztő alakításán keresztül.

Egy biztos, nagyon kemény harc várható az öt kiadó helyért, és már most sír az egyik szemem, hogy a felsorolt alakítások többsége lemarad majd az Oscar-jelölésről. Innentől viszont a kritikusokon, a céheken és a szakmai zsűriken múlik, hogy kiről mennyit hallunk a következő hónapokban. Na, meg Oscaron, hogy kiket ölel keblére februárban. 

A bejegyzés trackback címe:

https://foryourconsideration.blog.hu/api/trackback/id/tr9814383608

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása